Lyhyt kirjaesittely

Menin ostamaan Veikko Räntilän kirjoittaman 60-sivuisen vihkosen ”Modernin kapitalismin analyysi ja talouden demokratisointi – Kriittinen arvio taloudellisesta toimintaympäristöstä ja sen muutoksista”. Vahvasti mukana on ollut myös Ajatuspaja Tampere-ryhmä. Minulla oli myös tilaisuus jututtaa Räntilää kasvotusten (olinhan antamassa kommenttipuheenvuoroa hänen alustukseen), mikä sai minut vakuuttuneeksi, että vihkoa on tehty tosissaan: sillä on tarkoituksensa. Tämä tulee selville myös mm. Pentti Hämäläisen kirjoittamassa esipuheessa/johdannossa (Lukijalle), jossa todetaan:

”Toivomme tämän raportin antavan perustietoa niin järjestöjoukoille kuin muille yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille. Raportti on erinomaisen hyvä erityisesti puolueen piirissä toimiville annettavan koulutuksen perusaineistoksi. Toivomme sen lisäävän harrastusta ja osallistumista poliittisen vaikuttamisen piirissä toimiville.”

Vihko tuokin mieleen jotkin vanhat työväenliikkeen teokset. Sillä on samanlainen luonne, jota on ehkä vaikea kuvailla. Yritän kuitenkin. Se harjoittaa eräänlaista ”houkuttelemista”. Se ei pyri tekemään täydellistä selkoa kohteestaan (ei sitä kukaan pysty tekemään 60-sivussa), vaan se laittaa lukijan miettimään. Jos sallinette, käytän vanhaa kieltä ja totean: se herättelee luokkatietoisuutta. Tämä paljastaa sen poliittiseksi työkaluksi, joka ei tässä kohtaa ole suinkaan moite vaan kehu. Sisällysluetteloa voisi käyttää esimerkiksi lukupiirin runkona Teksti itse toimisi alustuksena, jota sitten rikastetaan keskustelun lomassa.

Joku voi ehkä ihmetellä kiinnostustani tätä vihkoa kohtaan. Kyse ei ole siitä, että se sisältäisi itselleni jotain hirvittävän uutta. Kehtaan sanoa, että olen kohtuu hyvin perillä kapitalismin analyysista. Se on kuitenkin sen verran harvinainen näky sosialidemokraattisen liikkeen sisällä, jossa itsekin vaikutan, että en voi olla iloitsematta sen olemassaolosta. Joskus tuntuu nimittäin siltä, että taistelu tiettyjen näkemysten puolesta on ollut yksinäistä seikkailua, jossa harvoin törmää kohtalotovereihin. Tämä vihko edustaa minulle eräänlaista uuden rintaman aukeamista.

On hyvinkin mahdollista, että avaan kyseistä vihkoa vielä tarkemmin. Kirjoituspöydän laatikossa olisikin muutama tekstinpätkä, jotka ovat odottaneetkin hyvää syytä tulla käytettäväksi. Mutta ollakseni täysin rehellinen, siihen saattaa mennä tovi – tai sitten ei. Viime aikoina minua ovat kiinnostaneet hieman toisenlaiset asiat, mistä omaa kieltänsä puhuvat viimeaikaiset kirjoitukseni. Sitä kun on useita vuosia pyörinyt saman asian ympärillä tavalla tai toisella, niin tulee eräänlainen kyllästyminen, jolloin tekee mieli tutkia hieman toisenlaisia ”mantereita”. Katsotaan, katsotaan.