Luciferin kysymys

Lucifer tv-sarjassa päähenkilöllä, itse paholaisella, on taito saada selville, mitä ihmiset haluavat/himoavat kysymällä yksinkertaisesti: “What do you desire?” Vastaukset ovat sitten kaikkea huvittavasta vähemmän huvittavaan. Luciferin taito onkin mielenkiintoinen. Eikö meille monesti ole hyvin vaikeaa kyetä kertomaan, mitä me todella haluamme? Lähes yhtä monesti emme tosin haluaisi ihmisten saavan tätä kaikkea selville. Vaikka paholainen ei tv-sarjassa olekaan täysi konna, vaan rooliinsa asetettu ja sen raskaan taakan kantaja, on hänen voimansa nimenomaan ihmisten halujen houkuttelussa ja niiden hyväksi käyttämisessä. 

Niinpä niin, mitä me haluamme? En tässä mene psykologian puolelle, vaan pysyn politiikassa. Minun on oltava samaa mieltä Zizekin kanssa, joka pohtii, mitä mm. Yhdysvalloissa herännyt “demokraattinen sosialismi” tahtoo. Toki se voittaa helposti monet vasemmistolaiset akateemiset piirit, vaikka tätä emme tarkkaan tietäisi. Miksi? Ihan jo siitä syystä, että se on todella olemassa oleva liike. Se kykenee johonkin poliittiseen. Erityisenä rajoitteena on kuitenkin juuri se, mitä liike oikeasti haluaa? Oikealta laidalta epäillään, että lähes viattomien ehdotusten takana on jotain suurempaa: tarkoitus tuhota kapitalismi. Zizek itse taas kääntää asian ympäri kertoen oman pelkonsa: ehkä taustalla ei ole mitään suurempaa projektia? Kenties lopulta kritiikki jää vain sosiaalisen oikeudenmukaisuuden perään huutamiseksi, mutta todellinen päämäärä puuttuu. (Zizek 2020, 112.) 

Jos meillä olisikin siis Luciferin taito kysyä ja saada vastaus, saisimme varmasti hyvin mielenkiintoisia selityksiä poliittiselle toiminnalle. Kuka on tekemässä uraa? Kenellä oikeasti taustalla on yhteiskunnallinen päämäärä? Tuskin yllätetyksi tulisi ainoastaan kysyjä, vaan myös moni vastaaja kuullessaan suunsa kertovan totuuden. Tiedämmekö me näet itsekään, mitä me oikeasti haluamme? Mitä todella hautautuu mielemme syövereihin?

Lähteet:

Zizek Slavoj 2020. Democratic Socialism and Its Discontents. Teoksessa A Left That Dares To Speak Its Name. Polity. Cambridge.