Käännä toinenkin poski

Tiesittekö, että Jeesuksen sanoissa kääntää toinenkin poski ei välttämättä ole kyse niinkään pasifismista? Sillä on oikeastaan hyvinkin mielenkiintoinen sekä omalla tapaa poliittinen viesti, joka asettuu hyvin kristinuskon universalismin kanssa yksiin. Kyseisen kohdan tunnettu alku menee näin: “Te olette kuulleet sanotuksi: ’Silmä silmästä ja hammas hampaasta. Mutta minä sanon teille: älkää tehkö pahalle vastarintaa; vaan jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle toinenkin;” (Matt. 5:38-39) 

Löysin tähän selityksen Slavoj Zizekin kirjasta Living In The End TImes, jossa hän lainaa pitkälti Matt Dabbsia, joka on tutkinut Mišnaa (mishnah) selvittääkseen asian kontekstin. Esille nousee, että lyödä toista oikealle poskelle tarkoittaa, että on lyönyt häntä käden rystypuolella (useimmat ihmiset kun ovat oikeakätisiä). Poskelle lyömisellä ei ainoastaan ollut tuon aikaisessa kulttuurissa alentavia piirteitä (tuskin sitä nykyäänkään hyvällä katsotaan), vaan sillä oli merkitystä kummalle poskelle toista löi. Rangaistukset olivat erilaiset. Jos näet löit toista kämmenellä, jolloin osuma kohdistui tietenkin vasempaan poskeen, oli rangaistus/kompensaatio kaksinkertainen. Eli jos toinen halventaa sinua lyömällä oikealle poskelle, käännä myös vasen ja katso onko hän valmis tekemään sen. Jos hän on siihen valmis, Dabbs tarkentaa, on lyöjä ensinnäkin valmis myöntämään kohteensa lähemmäksi vertaistaan sekä joutuu maksamaan suuremman sakon. Onko lyöjä valmis myöntämään, että ensimmäinen lyönti ei kertonut totuutta? (ks. Zizek 2011. ja Matt Dabbs

Täytyy sanoa, että hetki piti tavata kyseistä kohtaa, koska on jokseenkin mielenkiintoista, että vähemmän halventavasta teosta saa isomman rangaistuksen. Oli kuitenkin, miten oli, poskella on väliä. Tämä on kaikkinensa loistava esimerkki siitä, että täytyisi aina tietää, missä kontekstissa asia on tehty tai sanottu. Käy näet selväksi, että toisen posken kääntäminen ei tarkoita alistuvaa vastarinnattomuutta. Se on uhmakas teko, jolla katsotaan onko toinen valmis myöntämään toisen vertaisekseen, jolla on oikeus puolustaa itseään ja iskeä takaisin. (ks. Zizek 2011.) Toden totta, jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä toinenkin poski.