Opi perusasiat, se ei riitä, mutta opi ne.

Kun nyt yksi jos toinen poliitikko huolehtii rahasta ja sen suhteesta työhön, niin pieni muistutus: raha ei synny työstä. Ihmiskunta on tehnyt työtä paljon ennen yhtäkään lyötyä kolikkoa tai seteliä saati bittiä näytöllä. Se mikä on ihmiskunnalle tuttua lähes ensimmäisistä hetkistä asti, on velka ja sen erinäiset järjestelyt. Siitä voi sitten lähteä purkamaan tätä tarinaa ja mikä rahan osuus siinä on. Se ei ole niin kovin vaikea tehtävä, jos ei satu olemaan juuttunut siihen perin lapselliseen mielenlaatuun, jota kuvaa aurinko kiertää maapalloa -ajattelu. Hieman tiivistetysti: on eri asia päästä käsiksi johonkin kuin se, miten tuo jokin syntyy. Joku päivä minulta vielä katkeaa verisuoni päästä, jos tätä asiaa joutuu poliitikoille jatkuvasti selittämään. Sitä voisi olettaa, että jos on kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja muutoksesta, niin ainakin perusteet opettelisi. 

Minua ärsyttääkin lukea joka aamu satuja, joita “vastuulliset poliitikot” jakavat toisilleen ja sitten taputtelevat toistensa selkiä: “Hyvin sanottu! Totta maar! Perhana, näin o!” Mikä siinä on niin tavattoman vaikeaa “abstrahoida”, jotta asiaan tulisi selko? Miten aikuiset ihmiset ovat voineet juuttua (tai kehtaavat juuttua) “konkreettiseen” kuin lapsi? Ehkä tämäkin kriisi on vain omiaan pudottamaan suomut silmiltä: he eivät todellakaan tiedä, mistä puhuvat. 

Niin, tämä oli vain nyt pieni avautuminen, koska kuka nyt jaksaa juhannusta viettää näppäimistön äärellä. Halusin vain tuoda esille sen puolen, että ihmisten olisi joskus hyvä pysähtyä ja oikeasti hieman miettiä. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin “touhuajat”, joilta puuttuu järkyttävä määrä ymmärrystä, juoksentelevat paikasta toiseen tekemässä hieman päätöksiä. Jos meillä on – kuten nyt on saattanut sosiaalista mediaa ja ihan vain mediaakin myöten huomata – rahan suhteen jo pallo hukassa (ei ymmärretä, mitä se on, mutta ollaan niin helvetin huolissaan), niin en tiedä paljonko toivoa on ihmiskunnalla. Ainakaan mistään muutoksesta parempaan ei kannata poliitikon jeesustella, jos ei ole kykeneväinen edes yhtä iltaa käyttämään asian selvittämisen.